Loonindexeringen: welke komen er nog aan? En is een werkgever verplicht om alle lonen aan te passen?
Het principe van loonindexering is eenvoudig: wanneer de prijzen van goederen en diensten boven een bepaalde drempel stijgen (de zogenaamde spilindex), worden de meeste lonen automatisch verhoogd. De afgelopen jaren mochten we met z’n allen flink wat indexeringen verwelkomen, maar intussen neemt de situatie weer normale proporties aan. Toch kunnen bepaalde sectoren de komende maanden op een indexering van de lonen rekenen. Laurence Philippe, juriste bij Partena Professional, vertelt Jobat.be welke dat zijn.
“Elke maand herberekent het Planbureau de afgevlakte gezondheidsindex, die de impact van de inflatie weerspiegelt en gebruikt wordt in de meeste loonindexeringsmechanismen. Dit mechanisme is wettelijk vastgelegd voor de publieke sector, terwijl er in de private sector meerdere mechanismen zijn die verschillen afhankelijk van de collectieve arbeidsovereenkomsten (cao’s) die zijn ondertekend,” legt Laurence Philippe uit.
Op basis van deze prognoses zou de ‘afgevlakte gezondheidsindex’, die met name wordt gebruikt om de loonindexering te berekenen, in 2024 met 3,3 procent en in 2025 met 2,0 procent stijgen, tegenover 4,33 procent in 2023 en 9,25 procent in 2022.
Enerzijds hebben sommige sectoren een vaste indexeringsdatum. De hoogte van de indexering is voorspelbaarder naarmate de deadline dichterbij komt. Dit is het geval voor het paritair comité 200, dat een dertigtal professionele activiteiten omvat, waarvan de werknemers op 1 januari 2025 een verhoging kunnen verwachten die momenteel geschat wordt op 3,52 procent. Op 1 januari 2024 was deze indexering nog 1,48 procent. In januari zullen ook de werknemers in de voedingsnijverheid, de horeca en elektriciens deze indexering krijgen.
Zoek jij een finance expert die graag de mouwen opstroopt?
Wij vinden snel de juiste captain voor jouw uitdaging.